Door onze fitness en gezondheidsredactie| Kian Alaie

Ben jij op zoek naar een manier om je spieren sneller te laten herstellen na een intensieve krachttraining? Dan is het misschien tijd om whey proteïne toe te voegen aan je dieet. Met behulp van wetenschappenlijk onderzoek ondersteunen we waarom whey proteïne na een krachttraining kan helpen om je spieren sneller te laten herstellen.

Maar wat zijn de voordelen van whey proteïne en hoe werkt het?

Hoe werkt whey proteïne?

Voordat we de voordelen van whey proteïne bespreken, is het belangrijk om te weten hoe het werkt. Whey proteïne is een type eiwit dat wordt gewonnen uit melk. Het bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft om spierweefsel op te bouwen en te herstellen.

Wanneer we trainen, ontstaan er kleine scheurtjes in onze spieren. Door voldoende proteïne in te nemen, kunnen deze scheurtjes sneller herstellen en groeien onze spieren sneller.

De studie: whey proteïne verbetert spierherstel en prestaties

Een studie (1) die we hier aanhalen heeft aangetoond dat het innemen van whey proteïne na een krachttraining kan helpen om het spierherstel te verbeteren en de prestaties te verhogen. In de studie werden 12 getrainde mannen onderzocht.

Zij voerden een krachttraining uit en namen direct na de training 25 gram whey proteïne of een placebo in. Vervolgens werd het spierherstel en de prestaties gemeten over een periode van 24 uur.

Resultaten van de studie over whey protein

Het bleek dat de mannen die whey proteïne hadden ingenomen een beter spierherstel hadden dan de mannen die een placebo hadden ingenomen. Dit kwam doordat de whey proteïne zorgde voor een verbeterde netto eiwitbalans in het lichaam. Hierdoor werden er minder eiwitten afgebroken en meer eiwitten opgebouwd.

Daarnaast werden de prestaties van de mannen die whey proteïne hadden ingenomen ook verbeterd. Zo was er na 10 uur al een kleine verbetering zichtbaar in de maximale kracht, het piek- en gemiddelde vermogen en de sprongkracht. Na 24 uur was deze verbetering nog duidelijker zichtbaar.

Hoeveel whey proteïne moet je innemen?

Nu je weet dat whey proteïne kan helpen om je spieren sneller te laten herstellen en je prestaties te verbeteren, vraag je je misschien af hoeveel whey proteïne je dan moet innemen.

In de studie werd 25 gram whey proteïne gebruikt. Dit lijkt een goede richtlijn te zijn direct na een gymsessie. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te veel whey proteïne moet innemen. Te veel proteïne kan namelijk leiden tot nierproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Verder wordt er aangeraden door MensHealth (2022) om 1.5 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag eiwitten te consumeren.

Filmpje over eiwit inname!

Bekijk anders nog dit filmpje van Jeff Nippard over hoe je eiwitten gebruikt om spier op te bouwen. Hij raadt aan om per dag 1 gram eiwit te consumeren per cm in hoogte!

Kian’s Ervaring met Whey Proteïne:

Toen ik begon met intensieve training, zocht ik naar manieren om mijn herstel te optimaliseren. Een collega-trainer raadde whey proteïne aan, niet alleen vanwege de wetenschappelijke voordelen, maar ook vanwege zijn eigen positieve ervaringen. Ik besloot het een kans te geven en merkte een merkbaar verschil in mijn herstel na zware sessies. Dit bevestigde voor mij dat persoonlijke ervaringen, gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek, vaak de beste manier zijn om te bepalen wat voor jou werkt. Het is altijd aan te raden om onderzoek te combineren met je eigen lichaamssignalen. En zoals altijd, overleg met professionals als je twijfelt over toevoegingen aan je dieet.

Bronnen

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28696380/

(2) https://www.menshealth.com/nl/voeding/a23099211/hoeveel-eiwitten-moet-je-eten-om-spiermassa-op-te-bouwen/