Hoe vaak controleer je jouw gewicht wanneer je probeert af te vallen? Heeft frequent wegen invloed op het behouden van gewichtsverlies? Is er een verband tussen hoe vaak je weegt en hoeveel gewicht je uiteindelijk verliest?

Hoe Belangrijk is Regelmatige Gewichtscontrole?

Wanneer je je gewicht probeert te verliezen of op peil probeert te houden, kunnen de dagelijkse routines een grote rol spelen in het succes. Een van die routines die vaak over het hoofd wordt gezien, is het controleren van je gewicht. Maar hoe vaak moet je je gewicht eigenlijk controleren om het meest effectief te zijn?

Het Onderzoek: Frequente Gewichtscontrole en Gewichtsbehoud

In een studie gepubliceerd in Obesity, werden 3003 deelnemers die lid waren van het National Weight Control Registry (NWCR) onderzocht. Deze deelnemers hadden allen minstens 13,6 kg verloren en het eraf gehouden voor minstens een jaar.

De studie onthulde dat de deelnemers die zichzelf dagelijks wogen, een significant lager BMI hadden en een hogere cognitieve beheersing. Daarnaast was gewichtstoename op de 1-jarige follow-up aanzienlijk groter voor deelnemers wiens frequentie van zelf-wegen afnam tussen de baseline en een jaar (4.0 kg) in vergelijking met degenen wiens frequentie toenam (1.1 kg) of hetzelfde bleef (1.8 kg).

Conclusies: Regelmatige Gewichtscontrole voor Gewichtsbehoud

De studie concludeert dat regelmatige zelfmonitoring van het gewicht kan bijdragen aan het behoud van succesvol gewichtsverlies. Het stelt individuen in staat om kleine gewichtstoename te vangen voordat deze escaleert, waardoor ze gedragsveranderingen kunnen aanbrengen om verdere gewichtstoename te voorkomen. Hoewel de verandering in frequentie van zelf-wegen een indicator is voor veranderingen in andere parameters van gewichtscontrole, is afname in zelf-wegen ook onafhankelijk geassocieerd met een grotere gewichtstoename.

Tip van de redactie: Noteer elke dag/week je gewicht en wees consistent met je meetmoment. Dus elke keer consistent in de avond of in de ochtend.

Bron: Consistent self-monitoring of weight: a key component of successful weight loss maintenance