Als atleet zijn je prestaties afhankelijk van vele factoren. Hoeveel impact hebben slaap en voeding op je atletische prestaties? Kunnen bepaalde voedingsmiddelen je slaapkwaliteit verbeteren, waardoor je je beter voelt en beter presteert? En welke voedingsinterventies kunnen een positieve impact hebben op je slaap?

Hoe verhouden Slaap en Voeding zich tot Sportprestaties?

Als het gaat om sportprestaties, zijn er veel aspecten die je prestaties kunnen beïnvloeden. Van de intensiteit van je training en je algehele gezondheid tot je slaap- en voedingsgewoonten. Deze laatste twee, slaap en voeding, zijn misschien niet de eerste factoren waar je aan denkt als het gaat om sportprestaties, maar recent onderzoek suggereert dat ze een belangrijke rol kunnen spelen.

Wat zegt het Onderzoek?

Een uitgebreid onderzoek, gepubliceerd in het Nutrients tijdschrift, heeft de relatie tussen slaap en voeding onderzocht. Er zijn verschillende voedingsinterventies geïdentificeerd die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Deze omvatten maaltijden met een hoog koolhydraat- en glycemische index, melatonine, eiwitrijk in tryptofaan, zure kersen sap, kiwi en zo veel mogelijk micronutriënten.

Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat slaapstoornissen en korte slaapduur gedragsrisicofactoren zijn voor ontstekingen, die het risico op ziekten verhogen. Een goede slaap heeft een herstellend effect op het immuunsysteem, het endocriene systeem, draagt bij aan het herstel van het zenuwstelsel en de stofwisseling, en speelt een integrale rol bij het leren, geheugen en synaptische plasticiteit. Dit alles kan zowel de atletische prestaties als het herstel beïnvloeden.

Conclusie: Wat betekent dit voor Atleten?

Het belangrijkste om te onthouden uit dit onderzoek is dat slaap en voeding een belangrijke rol spelen in de atletische prestaties. Voedingsinterventies kunnen de slaapkwaliteit en -kwantiteit verbeteren, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een beter herstel en betere prestaties. Atleten en hun coaches moeten deze factoren in overweging nemen bij het ontwerpen van trainingsplannen en herstelstrategieën.

Voor jou en ik geldt: probeer zo goed kwalitatief zo goed mogelijk te slapen en probeer voeding te eten wat slaap bevordert!

Bron: Sleep and Nutrition Interactions: Implications for Athletes