Een Stukje Prehistorie

Lang voordat het Carnivoor Dieet een trend werd in de gezondheidswereld, was vlees eten al een diepgeworteld deel van onze voorouderlijke levenswijze. Lang voordat het Carnivoor Dieet een trend werd in de gezondheidswereld, was vlees eten al een diepgeworteld deel van onze voorouderlijke levenswijze. In tijden zonder supermarkten moesten onze voorouders het doen met wat de natuur hun bood. En ja, dat betekende soms een flinke portie vlees.

Wereldse Eetgewoontes

Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen over de hele wereld zich gevoed met vlees. De Inuit, meesters van het ijzige Arctische Noorden, en de Masai, trotse bewoners van Oost-Afrika, lieten bijvoorbeeld zien hoe ze konden leven in hun respectievelijke omgevingen met diëten zwaar leunend op vlees, vis en andere dierlijke delicatessen (1).

De Moderne Carnivoor

Terwijl de wereld zich ontwikkelde, vol technologische snufjes en nieuwe manieren van leven, bleef één traditie opvallend constant: onze liefde voor vlees. Zelfs met de komst van de moderne tijd, met al zijn gadgets en snel veranderende levensstijlen, is de voorkeur voor een dieet rijk aan vlees nooit verdwenen. De late jaren 2000 zagen een opleving van deze voedingswijze, met het Paleo-dieet en keto-dieet (2).

Paleo Dieet:

  • Basisidee: Eet zoals onze voorouders uit het paleolithische tijdperk. Dit betekent voornamelijk voedsel dat gejaagd, gevist, of verzameld kon worden.
  • Wat je eet: Veel vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.
  • Wat je vermijdt: Bewerkte voedingsmiddelen, suiker, zuivel, granen en peulvruchten.

Keto Dieet:

  • Basisidee: Verminder de inname van koolhydraten drastisch om je lichaam in een staat van ketose te brengen, waar het vet als primaire energiebron gebruikt.
  • Wat je eet: Veel vetten, gematigde eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Denk aan vlees, vis, kaas, noten, en bladgroenten.
  • Wat je vermijdt: Suiker, fruit, granen, en alles met een hoog koolhydraatgehalte.

Een stap verder dan Paleo: Carnivoordieet

En dan komen we bij het Carnivoor Diet, een stap verder dan Paleo. Dit dieet, dat geheel focust op dierlijke producten, is gebaseerd op het idee dat het elimineren van plantaardig voedsel ons kan helpen ongewenste plantaardige stoffen te vermijden. De onderliggende overtuiging? Ons lichaam het beste voeden met pure, dichte, en gemakkelijk verteerbare dierlijke voedingsstoffen.

Voornamelijk anekdotes als succesverhalen

Deze manier van eten heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat aandacht gekregen. Dankzij prominente voorstanders en talloze persoonlijke succesverhalen heeft het Carnivore Dieet een vaste plek in de moderne gezondheidscultuur verworven. Maar zoals bij elke trend, is voorzichtigheid aangeraden. Hoewel anekdotisch bewijs ontzettend interessant is, wachten we nog op diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar dit vlees-gecentreerde dieet (3).

Samenvatting: Evolutie van het Carnivoor dieet

De reis van vlees door onze geschiedenis is fascinerend en verre van afgelopen. Van prehistorische tijden tot moderne trends, het lijkt erop dat onze liefde voor vlees blijft bestaan. Wat de toekomst ook brengt, het is duidelijk dat de rol van vlees in onze diëten zowel een rijk verleden als een intrigerende toekomst heeft.

Bronnen

Hopelijk lees je ook de volgende delen. succes!