Heb je ooit gedacht dat pittig eten je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies? Hoe kunnen deze vurige specerijen invloed hebben op ons energieverbruik en vetverbranding? En kan het effect van deze stoffen verschillen, afhankelijk van je lichaamsgewicht? Laten we een recente wetenschappelijke studie onder de loep nemen die antwoorden probeert te geven op deze vragen.

Wat is de Rol van Pittige Stoffen bij Energieverbruik en Vetverbranding?

Capsaïcine, het molecuul dat chili pepers hun hitte geeft, en zijn niet-pittige verwanten, capsinoiden, hebben al langer de aandacht van wetenschappers getrokken. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen het energieverbruik en de vetoxidatie (het proces waarbij vet wordt verbrand voor energie) kunnen beïnvloeden. Maar hoe werkt dit precies en zijn er factoren die dit effect kunnen beïnvloeden?

De Studie: Capsaïcine, Capsinoïden en Energieverbruik

In het onderzoek dat we bespreken, hebben wetenschappers negen eerdere studies geanalyseerd die de effecten van capsaïcine en capsinoiden op het energieverbruik en de respiratoire quotiënt (een maatstaf voor de verbranding van vetten en koolhydraten in het lichaam) onderzochten. Ze waren vooral geïnteresseerd in de rol van de Body Mass Index (BMI) van de deelnemers.

Uit de analyse bleek dat na inname van capsaïcine of capsinoiden het energieverbruik met ongeveer 245 kJ (ongeveer 58.56 kcal) per dag toenam. Daarnaast daalde de respiratoire quotiënt, wat wijst op een toename van de vetoxidatie.

Interessant is dat de effecten van capsaïcine en capsinoiden op het energieverbruik alleen significant waren in studies waarin de gemiddelde BMI van de deelnemers hoger was dan 25 (het bereik dat vaak als ‘overgewicht’ wordt geclassificeerd).

Conclusies: Een Pittige Aanpak tegen Obesitas?

Deze studie suggereert dat capsaïcine en capsinoiden een nieuwe therapeutische benadering zouden kunnen bieden bij de behandeling van obesitas. Ze lijken de energie-uitgaven te verhogen en de vetoxidatie te bevorderen, vooral bij mensen met overgewicht.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel de resultaten van dit onderzoek bemoedigend zijn, verder onderzoek nodig is om volledig te begrijpen hoe capsaïcine en capsinoiden ons energieverbruik en de vetverbranding beïnvloeden, en om te bepalen hoe deze kennis het best kan worden gebruikt om obesitas aan te pakken.

Echter valt het dus ook wel mee hoeveel je meer gaat verbranden

Bron

Link