Door onze fitness en gezondheidsredactie| Kian Alaie

Ben jij op zoek naar manieren om je work-out naar een hoger niveau te tillen? Misschien gebruik je wel eens cafeïne als pre-work-out supplement. Maar wat is cafeïne nou precies en hoe kan het bijdragen aan betere prestaties in de gym?

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerend middel dat van nature voorkomt in planten, zoals koffiebonen en theeblaadjes. Het kan ook worden geproduceerd in een laboratorium. Het is een populaire stof die wordt gebruikt om de alertheid en mentale focus te verhogen.

Hoe werkt cafeïne?

Cafeïne kan helpen bij het verbeteren van de sportprestaties door het stimuleren van het centrale zenuwstelsel en het verminderen van vermoeidheid. Door de invloed op het centrale zenuwstelsel, wordt het gevoel van vermoeidheid verminderd, waardoor je langer kunt trainen en beter presteert. Het kan ook de stofwisseling verhogen en zo bijdragen aan vetverbranding.

Studie over cafeïne en sportprestaties

Deze recente studie (1) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, onderzocht het effect van cafeïne op de prestaties van elite en getrainde recreatieve atleten. De deelnemers kregen cafeïne-supplementen of een placebo toegediend en moesten vervolgens een korte maar zeer intensieve test voltooien.

De resultaten toonden aan dat cafeïne de anaerobe prestaties verbeterde bij zowel de elite als getrainde recreatieve sporters. Het verbeterde de maximale kracht die de atleten konden produceren, evenals de tijd die nodig was om dit te bereiken.

Effecten van cafeïne op de stemming

Naast het verbeteren van de fysieke prestaties, had cafeïne ook een effect op de stemming van de atleten. Bij de elite atleten werden significante toenames gezien in spanning, vitaliteit en enthousiasme na inname van cafeïne. Dit effect werd niet waargenomen bij de getrainde recreatieve atleten.

Conclusie

Cafeïne kan een ontzettend nuttig pre-workout supplement zijn om de prestaties in de gym te verbeteren, met name bij korte, intensieve oefeningen. Het kan de vermoeidheid verminderen, de stofwisseling verhogen en de fysieke prestaties verbeteren.

Ook heeft het een effect op de stemming, met name bij elite atleten. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat cafeïne niet voor iedereen geschikt is en bijwerkingen kan hebben.

Wil je meer weten? Lees dit artikel van MensHealth!

Bronnen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31900166/