Door onze fitness en gezondheidsredactie| Kian Alaie

Als topsporter is het van groot belang om je prestaties in de gym te optimaliseren. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Maar wat voor effect heeft voeding eigenlijk op het lichaam en hoe kan je het beste je voeding aanpassen om je prestaties te verbeteren? In deze blog gaan we dieper in op het effect van voeding op je sportprestaties.

Hoe zorgt voeding voor een betere prestatie in de gym?

Uit deze studie (1) blijkt dat voeding een grote invloed heeft op het lichaam van een topsporter. Vooral als het gaat om spiermassa. De studie laat zien dat een positieve energiebalans in combinatie met krachttraining zorgt voor een toename in spiermassa.

In simpele woorden betekent dat als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, je spieren sneller groeien.

Vergeet niet dat het mogelijk is om jezelf te overvoeden!

In de aangehaalde studie deden alle atleten aan krachttraining, waarbij de groep met voedingsbegeleiding ook een speciaal dieet kreeg om de energiebalans flink omhoog te brengen. Het resultaat was dat de groep die overvoed werd, evenveel in spier toenam als de groep die zelf zijn dieet mocht bepalen. Deze groep kwam wel meer in vet aan.

Wat halen we hier uit: Hoe kan jij je voeding aanpassen voor een betere prestatie?

Het is belangrijk om als topsporter voldoende te eten en dat je energiebalans positief is, maar dit moet wel zorgvuldig gebeuren. Je moet namelijk niet te veel energie binnenkrijgen omdat je anders onnodig aankomt in vet.

Het is daarom verstandig om een diëtist te raadplegen die je kan helpen met het samenstellen van een dieet dat past bij jouw sport, doelen en energiebehoefte. Hierbij kan gekeken worden naar de juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten en het moment van eten in relatie tot je training. Door dit op de juiste manier aan te passen, kan je je prestaties in de gym verbeteren en sneller herstellen na een zware training.

Bulken? Werkt dat?

Bulken werkt als je lichaam er klaar voor is! Veel mensen zien bulken tegenwoordig als een excuus om jezelf te laten gaan in een periode. Lees anders dit artikel van MensHealth (2) over bulken.

Conclusie: Een positieve energie balans is belangrijk! Maar zorg ervoor dat het niet te positief is.

Uit de studie blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt in het optimaliseren van prestaties van topsporters. Het is daarom verstandig om als topsporter goed op je voeding te letten en indien nodig een diëtist te raadplegen voor de juiste begeleiding. Door op de juiste manier je voeding aan te passen

Meer weten over voeding en gymmen? Bekijk dit uitgebreid filmpje!

Persoonlijke Ervaring & Whey Reflectie:

Tijdens mijn vele uren als reviewer en gezondheidsexpert heb ik talloze trends en hypes voorbij zien komen. Van boerenkool tot keto, je zou kunnen zeggen dat ik het voedingslandschap in alle seizoenen heb ervaren. Maar wat betreft whey proteïne? Hierover heb ik veel gediscussieerd tijdens koffiepauzes en zelfs tijdens wandelingen in het Vondelpark met collega’s in de fitnessbranche. We waren het er unaniem over eens: ongeacht de nieuwste trend, de basics, zoals het begrijpen van de impact van eiwitten op herstel, blijven centraal staan. Maar, zoals altijd in de voedingswereld, is balans de sleutel. Dus of je nu overweegt om whey aan je routine toe te voegen of gewoon nieuwsgierig bent, het is essentieel om geïnformeerd te blijven en te luisteren naar je eigen lichaam. En voor de nieuwsgierigen: ja, ik heb zelf wel eens een shake geprobeerd na een verfrissende ochtendrun!

Bronnen